Media

In de media:

Autoweek Asfaltverjonging, juli 2011

Eén Eén Twee Turbolöscher Antwerpen, augustus 2010
 
De Telegraaf Special bluswagen afgewezen, 12 januari 2011
 
Spaarne Nieuws Innovatie brand- en rookgasbestrijding wordt genegeerd, 6 januari 2011
 
Rijkswaterstaat proef A58, februari 2010
 
RTL Nieuws Proef Rijkswaterstaat A58, februari 2010
 
Bouwkroniek België, 12 februari 2010

De Telegraaf 31 januari 2010
 
Omroep Brabant 4 januari 2010
 
BN De Stem, 5 januari 2010
 
Spits
 
Cobouw
 
Infrasite
 
RTV Purmerend
 
Rijkswaterstaat
 
TTM 
 
Metaal nieuws
 
Transport Radio
 
NRC Handelsblad
 
Asfaltnet



Heijmans zet reusachtige föhn in op de A58


Heijmans zette de reusachtige föhn in op de A58 bij Etten-Leur. Daar vonden binnen een paar uur tijd zes ongevallen plaats. Boosdoener was een strook van een meter aan de linkerkant van de linkerrijstrook waar zich een 2 centimeter dikke laag ijs had opgehoopt. De sneeuwschuiver stuiterde af op het bevroren water en omdat de strook weinig werd bereden, sorteerde strooizout ook geen effect. Liberty Gasturbine ontwikkelde de föhn vijf jaar terug om taxibanen en vliegtuigopstelplaatsen op Schiphol snel ijsvrij te maken. Het bedrijf gebruikte daarvoor een gereviseerde straalmotor uit de luchtvaart. Door inzet van een slimme besturingseenheid en aanpassingen van de motor wist het de temperaturen van de uitlaatgassen met zo'n 150 graden op te schroeven en tegelijkertijd de stuwkracht terug te brengen. Het is immers niet de bedoeling dat het voertuig met de SurfaceJet er met hoge snelheid vandoor gaat.
Hechtlagen

Vanaf Schiphol waaierden de toepassingen snel uit naar de wegenbouw. Dura Vermeer gebruikte het principe om een nieuw asfalttype aan te brengen, BAM zette het in voor hechtlagen op natte kunstwerken. Voordeel van hete lucht is volgens directeur Michel Kooij van Liberty Gasturbines dat bitumen minder snel wordt aangetast dan bij systemen met een vlam. De SurfaceJet is uitgerust met sensoren die de temperatuur van het asfalt in de gaten houden en op tijd waarschuwen. Op de A58 werd de föhn voor het eerst ingezet voor bestrijding van sneeuwoverlast op wegen. Kooij verwacht dat aannemers komende weken vaker een beroep op hem zullen doen. De vorst houdt immers aan. De ultieme oplossing voor het bereidbaar houden van wegen is het echter niet. Even de snelweg tussen Zwolle en Assen ijsvrij maken is er niet bij. Er is enorm veel energie nodig om ijs te laten smelten. Voor het 5 kilometer lange tracé bij Etten-Leur had het bedrijf vier uur nodig. Als er een zuigwagen achter de fohn aan was gereden was het volgens Kooij waarschijnlijk wat sneller gegaan, maar die was zo snel niet beschikbaar. Nu moesten zijn bedrijf en Heijmans drie keer over elke plek heen om het dooiwater compleet te laten verdampen, zodat het niet iets verderop opnieuw zou bevriezen.

 
Bron: RNW
Superföhn versus strooizoutdoor: Bart van Riel
Men neme een truck, een enorme ‘föhn’, een snufje genialiteit en je hebt geen strooizout meer nodig.
Her en der in het land is het strooizout op en verschillende gemeenten hopen van harte dat het niet verder gaat sneeuwen. Maar toen was daar Michel Kooij van Liberty Gasturbine Holland BV in het Gelderse Putten die het ei van Columbus uitvond: De SurfaceJet - zie foto  (bron: Liberty Gasturbine Holland BV)
 
De SurfaceJet

Vijf jaar geleden zat Michel in een ellenlange sneeuwfile en kreeg het idee om een straalmotor op een truck te monteren. Zet er een blaasmond op en richt die op de weg. Bevroren weggedeelten verdwijnen vervolgens als sneeuw voor de zon. Van oorsprong was de SurfaceJet bedoeld om de landingsbanen bij Schiphol sneeuwvrij te ‘föhnen’, maar afgelopen dagen zijn de wagens her en der in het land ingezet door Rijkswaterstaat om het gebrek aan strooizout op te vangen.
Liberty Gasturbine Holland heeft tot nu toe twee SurfaceJets geproduceerd, maar Michel Kooij sluit niet uit dat er de komende tijd meer bestellingen binnenkomen.

 
 
 
 
Overig nieuws:
 

Klik op het logo om artikelen op betreffende websites te bekijken.
 
 Asfalt Net


 Otar
  
Cobouw
 

 
 























Laatste nieuws

03/02/2017

Laatste nieuws

17/11/2016